Home > Blog
Zoek
Nu een huis kopen. Zin of onzin?

Na de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6% naar 2% op 1 juli van dit jaar riep premier Rutte, met een glimlach van oor tot oor, dat het een enorme boost voor de woningmarkt zou opleveren. 3 maanden na deze maatregel blijkt het effect echter van zeer korte duur te zijn geweest. De tweede economische crisis, de ellende met Griekenland en de aanzienlijke verscherping van de hypotheeknormen door de banken, hebben er voor gezorgd dat het vertrouwen in de woningmarkt gedaald is tot ongekende diepte. Potentiële kopers kijken met argusogen naar de ontwikkelingen en bijna niemand durft meer te investeren in een huis. Je weet immers maar nooit of je ooit nog iets terugziet van de zuurverdiende centjes die je erin hebt gestopt. Iedereen blijft dus angstvallig zitten waar hij zit.

Is het echt allemaal zo erg?

Voor iedereen die voor zijn / haar boterham afhankelijk is van woningverkopen wel. En dat geldt niet alleen voor makelaars en hypotheekadviseurs. Ook bouwbedrijven, aannemers en leveranciers van badkamers en keukens stijgt het water naar de lippen.
Maar voor u als huizenkoper is het nu dé tijd om uw slag te slaan.

Reusachtig woningaanbod

Het aanbod van koopwoningen is nog nooit zo groot geweest. Op het moment van schrijven biedt Funda 253.190 woningen te koop aan. Op een woningvoorraad van ca. 7 miljoen huizen en appartementen betekent dit cijfer dat 1 op iedere 27 woningen te koop staat. Over de keuze heeft u dus niets te klagen.

Hongerige verkopers

Veel van de aangeboden woningen staan al langer dan een jaar te koop en dus krijgt de verkoper haast. Mensen zetten niet "voor de lol" hun huis te koop. Ze hebben dus een reden om te gaan verhuizen. Dat kan een nieuwe baan zijn of gezinsuitbreiding, maar ook een relatiebreuk en werkloosheid behoren vaak tot de oorzaken. Kortom, er is een zekere noodzaak om zo snel mogelijk te verkopen. Dat geeft u een voorsprong in de onderhandeling. U bent namelijk, in de ogen van de verkoper, de uitweg uit deze situatie.

Verkopers worden realistischer

De tijd dat je rijk werd van de overwaarde bij verkoop van je huis, is definitief voorbij. Tot zeer recent hadden verkopers echter nog steeds het idee dat de vraagprijzen niet omlaag hoefden. Veel verkopers hebben hun huis gefinancierd in de tijd dat de bomen nog tot in de hemel rijkten. Niet zelden is de auto, de flatscreen en de dure vakantie ook meegefinancierd. Dit houdt in dat een groot gedeelte van het woningaanbod nog steeds onrealistisch hoog geprijsd is. Intussen is echter steeds duidelijker aan het worden dat die extra financiering niet meer wordt terugverdiend. We zien nu dat huizen die wel een marktconforme prijsstelling hebben daardoor een stuk sneller verkocht worden dan hun te dure soortgenoten.
U kunt, als koper, gebruik maken van deze wetenschap.

Lage hypotheekrente

De geldverstrekkers mogen dan wel moeilijker te bewegen zijn u een hypotheek te geven, maar de hypotheekrente is nog steeds historisch laag. En gezien de steun die banken opnieuw nodig dreigen te gaan hebben, zal dat nog wel even zo blijven. Een verhoging van de rente die banken elkaar in rekening brengen zou namelijk een enorm negatief effect hebben. Dat zullen ze daarom voorlopig wel uit hun hoofd laten.
U kunt nu dus een prima hypotheek afsluiten tegen aantrekkelijke tarieven.

Overdrachtsbelasting

En dan die verlaging van de overdrachtsbelasting. Een "korting" van 4% is toch serieus geld. Een woning van € 200.000 wordt zomaar ineens € 8.000 goedkoper. Zo heeft u die nieuwe keuken al snel terugverdiend. Gratis en voor niks.

Conclusie: nu kopen is helemaal zo slecht nog niet

Laat u begeleiden door uw eigen aankoopmakelaar en zorg vooraf voor een goed hypotheekadvies. Dan is kopen een prima oplossing. Wij kunnen niet anders dan tot de conclusie komen dat u wel gek zou zijn als u nu niet gaat kopen.

Makelaarscentrum is uw aankoopspecialist voor de regio Haaglanden!

| 05-10-11 | 00:00 | 0 Reacties

Plaats een reactie

Naam: 
E-mail: 
Reactie: 
  Vul het nummer links hieronder in:

Zoeken

NEEM CONTACT MET ONS OP